-
DAYS
-
HOURS
-
MINUTES
-
SECONDS

Engage your visitors!

Geschiedenis


Fanfare St. Agnes 1919 -1946

Harmonie St. Agnes Werd opgericht in september 1919 als fanfare.
In 1947 werd het muziekkorps omgezet worden in een Harmonie.
Het Korps bestond in het jaar van oprichting, Bunde telde toen 1387 inwoners, uit 32 muzikanten. Dit aantal bleef jaren vrijwel gelijk, maar tussen 1933 en1935 daalde het aantal tot een dieptepunt van 25 leden.
Daarna steeg het weer en stabiliseerde op ongeveer 32 leden.
In de tweede wereldoorlog werd de fanfare bijna 3 jaar op non-actief gesteld. De vereniging werd door de bezetter verplicht zich aan te sluiten bij de cultuurkamer, doch dat werd geweigerd.

Hoogtepunten in het bestaan van de fanfare vormden deelname aan concoursen. waarvan hieronder een overzicht.
De eerste deelname aan een muziekwedstrijd op Eerste Pinksterdag 1926 in Maastricht werd een teleurstelling. Het werd in het eigen jaarverslag een halve mislukking genoemd. Het korps behaalde een tweede prijs. 
De deelname aan het concours in Heer op 9 augustus 1931 werd wel een succes. De fanfare stond onder leiding van directeur M. Mullenders en kwam uit in de tweede afdeling. De jury kende 455 punten toe, ruim voldoende voor een eerste prijs, waarvoor minimaal 420 punten nodig waren. Ook in de marswedstrijd werd een eerste prijs behaald.
Met het aantreden van directeur A. Hautvast per 1 juli 1937 kwam er een nieuw elan in de vereniging. Op 26 jui 1938 deed de fanfare met groot succes mee aan het concours te Thorn
Uitkomend in de eerste afdeling behaalde de fanfare een eerste prijs. Dirigent Hautvast kreeg de directeursprijs in de afdeling fanfares. Ook nu werd in de marswedstrijden weer een eerste prijs behaald. 
Tijdens  het nationale Zang- en Muziekconcours te Hengelo op 13 augustus 1939 behaalde de fanfare in de afdeling  uitmuntendheid een eerste prijs met het hoogste aantal punten van het gehele concours. Het korps verwierf de eerste ereprijs, de eerste prijs met het hoogste aantal punten in de rubriek zuiverheid, directeursprijs een eerste prijs in de marswedstrijd.       

Harmonie St.Agnes sinds 1947

Opvallende hoogtepunten in de muzikale geschiedenis van de harmonie zijn in chronologische volgorde:
Een eerste prijs in de superieure afdeling op het bondsconcours te Montfort op 3 augustus 1952. Een eerste prijs in de vaandelafdeling tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade op 14 augustus 1954.
Het Landskampioenschap van de federatie van katholieke muziekbonden in de afdeling uitmuntendheid (blauwe wimpel) in Etten-Leur op 23 januari 1977. Vanaf 1979 stond het korps onder de muzikale leiding van J. Claessens, onze huidige dirigent.

Het Europees Kampioenschap van de Bunder Blaaskapel op 21 oktober 1978. Een eerste prijs met promotie naar de superieure afdeling op het bondsconcours te Hoorn op 26 oktober 1986 .
Het Landskampioenschap van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in de ere-afdeling (witte wimpel) in Etten-Leur op 25 januari 1987. 
-Een eerste prijs met lof der jury op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade op 26 oktober 1989, volgens velen het muzikale hoogtepunt van de harmonie.  In 1994 leverde concoursdeelname te Weert in de superieure afdeling 316 punten op, een ruime 1e prijs.

Recente geschiedenis
Het korps kent ondertussen een ledental van meer dan 70 spelende leden, waaronder een uitstekende slagwerkgroep en een groot jeugdorkest dat garant staat voor een voortdurende doorstroming van jonge muzikanten. Tijdens, het concours van 1999 te Venlo behaalde harmonie St.Agnes weer een ruime eerste prijs met  315 ½ punt.
Vijf jaar later werden , opnieuw in Venlo, tijdens het concertconcours nieuwe stijl in de 1e divisie sectie harmonie,  93,5 punten behaald, omgerekend naar het oude puntensysteem: 336,5 punt. Daarmee werd het verenigingsrecord van het WMC van  1989 ruimschoots overtroffen en de titel Limburgs Kampioen in de 1e divisie sectie harmonie, gewonnen.
Op 19 maart 2005 maakten wij gebruik van de mogelijkheid om deel te nemen aan de landskampioenschappen van de FKM te Tegelen in de 1e divisie sectie harmonie, met als resultaat dat met 90,95 punten de Oranje Kampioenswimpel werd binnen gehaald. Op zaterdag 5 april werd in de Maaspoort in Venlo voor het eerst deelgenomen aan het TEMA toernooi, een internationaal concours voor de lichte muziek. Met de eerste prijs voor de eerste divisie en tevens de Tielen-trofee voor het hoogste aantal punten werd dit een grandioos succes.“Een onverwachte en knappe prestatie van de muzikanten en in het bijzonder de dirigent Jacques Claessens, die niet alleen de muzikale leiding, maar ook het hele showgebeuren nadrukkelijk regisseerde. Harmonie en Drumband St Agnes swingt en zal dat in de toekomst zeker blijven doen.” De lichte muziek kreeg wat meer aandacht binnen het repertoire en onze toehoorders op diverse podia waaronder het St Agnes Plein Festival wisten dat zeer te waarderen. In 2009 werd deelgenomen aan het WMC te Kerkrade en ook hier wisten we in de eerste divisie, ondanks een ingroei van veel jonge muzikanten een eerste prijs met lof van de jury te behalen met 90,5 punten.


Het volgende muzikale hoogtepunt, als afsluiting van de activiteiten van het Uniformenfonds,  is het Galaconcert in het Theater in het Vrijthof op 27 juni 2010 met medewerking van het Koninklijk Erkend Mannenkoor Borgharen, Chapeau-Voices in Motion uit Maastricht, Vocal Group Get Real en Beppie Kraft.      

Dirigenten Fanfare en Harmonie

1919 – Schouteten

1926 – M. Mullenders

1936 – G. Maessen

1937 – J.H.A. Hautvast

1968 – J. Herpers

1969 – J. Welzen

1970 – G. Coumans

1975 – J. Knops

1979 – J. Claessens